به روش سوزاندن یا تخریب یک بافت زنده، کوتریزاسیون گفته میشود. از این درمان برای مبارزه با عفونتها، بستن جراحتهای ناشی از قطع عضو و بند آوردن خونریزیها استفاده میشود. “کوتری بینی” یا “سوزاندن رگ بینی” روشی است که به منظور متوقف کردن خون دماغ شدید(معمولاً از یک سرخرگ یا سیاهرگ در نوک بینی) انجام میشود. در طی این روش، گرما بر روی نقطهای که خونریزی میکند اعمال میشود و رگهای خونی در این قسمت را به طور مختصری میسوزاند و آنها را مسدود میکند تا خونریزی بینی متوقف شود. درمان سوزاندن رگ بینی تنها چند دقیقه طول میکشد و میتوان آن را در مطب پزشک یا در یک بخش مداوای سرپایی در مراکز درمانی با استفاده از بیحسی موضعی انجام داد.
در صورتی که شما و یا کودک دلبندتان با مشکل خونریزی بینی مواجه شدید که با وجود درمانهای متعدد همچنان ادامه دارد، سوزاندن رگ بینی میتواند درمانی مناسب برای پایان دادن به این مشکل باشد. تشخیص اینکه آیا شما فرد متقاضی مناسب برای انجام این روش هستید، نیاز به مشاوره با متخصص گوش و حلق بینی و معاینه دقیق دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر یا همچنین رزرو نوبت میتوانید با ما تماس حاصل نمایید.
سوزاندن رگ بینی یا کوتری بینی عملی است که برای درمان عارضه خون دماغ (اپیستاکسی) انجام میگیرد. در این درمان از یک ابزار شیمیایی یا برقی برای سوزاندن غشاهای مخاطی درون بینی و متوقف کردن خونریزی آن استفاده میشود. در بعضی از موارد، به منظور بهبود توانایی تنفس از طریق بینی، عملهای دیگری (مانند جراحی سینوس، آندوسکوپی بینی و یا جراحی تیغه بینی) نیز همزمان با درمان سوزاندن رگ بینی انجام میشود.
بینی دارای یک منبع خونی بسیار غنی میباشد که وظیفه گرم و مرطوب کردن هوایی که از طریق تنفس به ریهها وارد میشود را بر عهده دارد. مقدار زیاد خونی که در بینی جریان دارد، گاهی اوقات منجر به بروز خون دماغ (اپیستاکسی) به ویژه در کودکان و نوجوانان میشود. ضربه خوردن به بینی، عفونت و یا خشک شدن غشاهای داخلی بینی میتواند منجر به خونریزی از بینی شود. انگشت کردن در بینی، عطسه سنگین، سرفه شدید، ورزش سنگین و فین کردن شدید، مثالهایی از صدماتی هستند که میتوانند منجر به خونریزی از بینی شوند. خونریزی خود به خودی از بینی هم معمولاً در اثر پُرخون شدن یکی از سیاهرگها در تیغه میانی بینی اتفاق میافتد و در اغلب موارد، این سیاهرگ با چشم قابل دیدن و قابل دسترسی است. در صورتی که خونریزی به صورت مکرر اتفاق بیفتد و به راحتی متوقف نشود، احتمالاً برای درمان آن باید درمان سوزاندن رگ بینی انجام شود.
کوتری بینی یا سوزاندن رگ بینی به دو روش انجام میشود و به طور کلی یک درمان سریع و بدون درد است.
سوزاندن رگ بینی یک عمل کوچک و سریع است که نیازی به هیچ گونه آمادگی قبلی توسط بیمار ندارد. مراحل انجام این درمان به شرح زیر است:
هنگامی که رگ بینی سوزانده میشود و خونریزی آن متوقف میگردد، به درمان خاص دیگری نیاز نیست. اما تا یک هفته بعد از این درمان، بیمار باید خیلی مراقب باشد که آسیبی به بافت سوزانده شده در بینی وارد نشود، وگرنه بینی دوباره خونریزی خواهد کرد. هر ضربهای به بینی یا آسیب به آن در طی ۷ تا۱۰ روز اول بعد از عمل میتواند باعث وقوع مجدد خونریزی از محل سوزانده شده گردد. در صورتی که خونریزی بینی دوباره شروع شود، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
با انجام اقدامات پیشگیرانه و مراقبتی زیر میتوانید خطر آسیب رسیدن به بافت سوزانده شده بینی را کاهش دهید:
بیمارانی که درمان سوزاندن رگ بینی انجام میدهند، معمولاً تا چند روز بعد از درمان یک درد یا سوزش خفیف در بینی خود احساس میکنند. این علائم معمولاً با استفاده از قطره تایلانول طبق دستور پزشک و یا اسپری کردن آب نمک در سوراخ بینی به راحتی برطرف میشود.
نکته بسیار مهمی که باید به خاطر داشته باشید آن است که هرگز نباید در سوزاندن رگهای بینی زیادهروی کنید. انجام این روش به دفعات زیاد میتواند بیش از آنکه مفید باشد، ضررهای جبرانناپذیری را به بینی شما وارد کند. کوتری بینی یا سوزاندن رگ بینی باید با احتیاط و ملاحظه فراوان انجام گیرد و نباید هرگاه که یک خونریزی شدید از بینی اتفاق میافتد بلافاصله اقدام به انجام این عمل نمایید. خونریزی بینی را خیلی راحت میتوانید کنترل کنید. برای این کار یک کمپرس سرد بر روی پل بینی بگذارید. در بسیاری از موارد، نشستن و خم شدن به طرف جلو و یا فشار دادن ملایم روی استخوان وسط بینی به راحتی موجب بند آمدن خونریزی بینی میشود.
متخصصین همواره توصیه میکنند که سوزاندن رگ بینی فقط و فقط یک بار در هر سوراخ بینی و آن هم در زمانهای جداگانه انجام شود. سوزاندن رگ بینی به صورت مکرر و یا سوزاندن رگها در هر دو سوراخ بینی به طور همزمان میتواند باعث ضعیف شدن بینی و تشکیل حفرههایی در داخل بینی میشود. این حفرهها که معمولاً بر روی تیغه میانی بینی به وجود میآیند، بعداً قابل ترمیم نبوده و به حالت دائمی در میآیند. وجود این حفرهها در بینی میتواند منجر به خون دماغ، عفونت سینوسها، کاهش مقاومت بدن به سرماخوردگی و بروز مشکلات تنفسی در بیمار شود.