سوراخ شدگی تیغه بینی، که به سپتوم سوراخ نیز نامیده میشود، وجود یک سوراخ در جداره بینی است و یک مشکل بسیار پیچیده میباشد. سپتوم بینی بافتی است که بینی را به دو قسمت متمایز جدا میکند. تیغه بینی یک پارتیشن در حفره بینی است، که اجازه میدهد جریان هوا به طور مناسب از راههای هوایی بینی عبور کند. اگر سپتوم سوراخ شده باشد، جریان هوا میتواند متلاطم یا بسته شود که موجب دشواری در تنفس، پوسته شدن و سایر علائم میگردد. مهم است که توجه داشته باشید که سوراخ در قسمت غضروفی و یا استخوانی سپتوم قرار دارد. این حفره تنها یک سوراخ تک لایه نیست و از این رو شرایط پیچیده است. این سوراخ در واقع یک حفره سه لایه تو در تو است، که باعث میشود اصلاح مشکل، دشوار باشد.
رفع سوراخ در سپتوم بینی عمل آسانی نیست، به همین دلیل مهم است که بیماران به دنبال بهترین درمان قطعی باشند. اگر در پی جراحی عملکردی بینی برای سوراخ شدگی بینی هستید، تنها باید با متخصصین دارای تخصص ، مشورت کنید تا بتوانید موفقیت خود را تضمین کنید. متخصص گوش و حلق و بینی بعد از بررسی بینی شما و تشخیص علت سوراخ شدگی تیغه بینی، بسته به اندازه آن، روش درمانی مناسب که شامل استفاده از پماد و یا در صورت نیاز به جراحی رینوپلاستی، را برای شما توضیح خواهد داد. میتوانید با تماس با شماره ۲۲۲۸۳۰۰۰-۰۲۱ پاسخ سوالات خود را در خصوص این مشکل جویا شده و یا برای دریافت درمان نوبت رزرو کنید.
حفره یا سوراخ شدگی تیغه بینی ممکن است به دلیل یک نتیجه ناخواسته از جراحی قبلی بینی، یک تهاجم شیمیایی به غشای بینی، یا در اثر شکستگی بینی یا سایر آسیبهای بینی رخ دهد. استفاده طولانی مدت برخی از استروئیدها و سایر اسپریهای بینی نیز به این مشکل مربوط است. تیغه بینی و لایههای پوشش دهنده آن حساس هستند و میتوانند به راحتی آسیب ببینند.
شایعترین علل سوراخ شدگی سپتوم عبارتند از:
هنگامی که سوراخی در تیغه بینی وجود داشته باشد، بیمار میتواند هر تعداد از علائم ناراحت کننده و آزار دهندهای را تجربه کند که زندگی روزمره را دشوارتر میکند. این علائم میتواند به صورت یک یا ترکیبی از علائم ذکر شده در زیر نشان داده شود که ممکن است بسیار وقتگیر، عصبانی کننده و در بعضی موارد بسیار ناتوان کننده باشد که تغییرات در شیوه زندگی را ضروری کند. علائم معمول عبارتند از:
سوراخ شدگی تیغه بینی میتواند در معاینه معمول بینی یا آندوسکوپی بینی تشخیص داده شود. اگرچه مهمتر از آن، علت سوراخ شدن سپتوم تعیین میشود. متأسفانه بسیاری از بیمارانی که به پزشک مراجعه میکنند، در ابتدا نمیدانند که دارای سوراخ تیغه بینی هستند و ممکن است تنها به دنبال ارزیابی وضعیت خوش خیمتری مانند خونریزی مکرر بینی، گرفتگی سینوس یا درد بینی، توسط پزشک اولیه خود باشند که شنیدن این که یک سوراخ در تیغه بینی دارند، اغلب برایشان شوکه کننده است. سایر بیماران خود سوراخ سپتوم را تشخیص داده و ممکن است عادات مزمنی داشته باشند که موجب سوراخ شده است (مثلا دست کردن داخل بینی).
درمان سوراخ شدگی تیغه بینی برای هر بیمار منحصر به فرد است. در بعضی از بیماران که بدون علامت هستند یا سوراخ در عقب قرار گرفته است، درمان با ژل نمکی بینی میتواند مفید باشد. در بیماران دارای سوراخهای بسیار بزرگ، امکان بستن سوراخ وجود ندارد و درمانهای محافظتی مانند محلولهای نمکی و ژل میتواند مفید باشد. عمل بینی برای سوراخ شدن تیغه بینی یک نوع رینوپلاستی کاربردی است و در حالی که تکنیکهای مورد استفاده توسط جراح متفاوت است، این روش معمولا شامل پیوند بافت از ناحیه دیگری از بدن برای پوشش سوراخ در بخش بینی میباشد. این فرآیند معمولا تحت بیهوشی عمومی یا بیهوشی موضعی با بیحسی انجام میشود.
سوراخهای کوچکتر ممکن است با یک روش اندونزال قابل درمان باشند. در این روش بافت بسته میشود. اغلب مواقع استفاده از یک فاصله توسط فاسیا برای اطمینان از بسته شدن مفید است.
سوراخهای سایز متوسط میتوانند به چند روش بسته شوند. معمولا برای سوراخهای کوچک تا متوسط، فلپ مارپیچ داخلی استفاده میشود. این فرآیند شامل ایجاد فلپ بر اساس بافت اطراف حفره مارپیچ و استفاده از آن برای بستن نقص میباشد. مشکل اصلی این فلاپ این است که دارای قابلیت دسترسی و کاربرد محدودی برای سوراخها است. فلپهای پیشرفت موضعی هم از بالا بینی و هم از کف بینی برای سوراخهای کوچک، متوسط و بزرگ استفاده میشوند. این کار به رویکرد عمل باز بینی نیاز دارد. فلپها از بالا یا پایین بینی برداشته میشوند و بدون فشار بسته میشوند.
سوراخهای سایز بزرگتر که دارای علائم هستند میتوانند با استفاده از بافتهای موضعی بسته شوند و در طول رینوپلاستی گسترش یابند. مزیت فلاپهای مبتنی بر محل این است که تامین خون، که میتواند در بیمار دارای سوراخ سپتوم به خطر بیافتد، مسئله مهمی نخواهد بود. در نهایت، فلپهای آزاد (انتقال بافت از یک ناحیه به بینی و اتصال با رگهای خونی) گزینه دیگری است. این تکنیک معمولا تنها برای بزرگترین سوراخهای سپتوم انجام میشود.
یک عمل موفق، به مواردی بیش از مهارت جراح بستگی دارد. همچنین به بیمار مربوط است که اطمینان یابد اقدامات لازم برای ارتقاء رینوپلاستی ایمن و موفق و تسریع بهبودی مطلوب را انجام میدهد. این اقدامات به معنای رعایت تمام دستورالعملها و محدودیتهای توصیه شده توسط جراح قبل و بعد از عمل بینی است.
دوره بهبودی اولیه معمولا یک تا دو هفته طول میکشد، اما تورم ممکن است تا ۱۸ ماه به طول بینجامد و بیماران باید برای چند ماه اول پس از جراحی احتیاط کنند زیرا بینی شکننده است. از آنجایی که سوراخ شدن سپتوم اغلب به علت مصرف مواد مخدر یا سایر مشکلات قابل پیشگیری ایجاد میشود، ضروری است که بیماران پس از این عمل به عادتهای قدیمی روی نیاورند؛ زیرا سوراخهای بعدی بسیار خطرناک خواهند بود.
4 دیدگاه ها
سلام من حدود دو سال پیش جراحی سینوزیت و زیبایی داشتم و دچار آلرژی نیز هستم ،حدود ۳ ماه است که شبها موقع خواب بینی ام صوت میکشد در حال حاضر روزها هم دچار این مشکل هستم آیا تیغه بینی من سوراخ شده است؟و چرا قبلا این مشکل را نداشتم ؟ممنون میشم پاسخ بدهید
سلام
بله این احتمال وجود دارد.
درود
ببخشید من به علت بیماری وگنر سپتوم بینیم سوراخ شده و سالهاست باهاش مشکل دارم، آیا قابل جراحی و ترمیم هستش؟
با تشکر
سلام
در مورد شما متاسفانه راه حل جراحی توصیه نمی گردد.