اگرچه اکثر افراد دارای مشکل کمشنوایی با استفاده از سمعک میتوانند به خوبی بشنوند، انا سمعک کمک چندانی به برخی بیماران دچار کمشنوایی شدید تا عمیق نمیکند. بهترین درمان برای بهبود شنوایی بیمارانی که سلولهای حسی گوش داخلیشان به شدت آسیب دیده است، کاشت حلزون شنوایی است.
ساز و کار عملکرد این وسایل بسیار ظریف و پیچیده با سمعک متفاوت است. پروتز حلزون شنوایی به جای آن که صدا را تقویت کند و به بیمار اجازه دهد تا از باقیمانده توانایی شنوایی خود استفاده کند، حس شنوایی را با تحریک مستقیم عصب شنوایی ایجاد میکند. کاشت حلزون گوش مشکل کمشنوایی را درمان نمیکند یا حس شنوایی را به حالت عادی برنمیگرداند، اما این امکان را برای بیماران دچار مشکل کمشنوایی شدید یا ناشنوایی ایجاد میکند تا صدای رد شده از گوش داخلی آسیبدیده را حس کنند.
اگر شنواییتان کاهش یافته است و سمعک نیز بهبود چندانی ایجاد نمیکند، کاشت حلزون شنوایی گوش را پیشنهاد میکنیم. دکتر اکبری مناسب بودن کاشت حلزون در گوش را پس از معاینه گوش تعیین میکنند. کاشت حلزون شنوایی گوش توانایی شنیداری و کیفیت زندگی را بهبود چشمگیری میدهد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کاشت حلزون شنوایی یا رزرو نوبت میتوانید با شماره ۲۲۲۸۳۰۰۰-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.
پروتز حلزون شنوایی دستگاه الکترونیکی پیچیده و کوچکی است که امکان شنیدن را برای بیماران دچار ناشنوایی یا کمشنوایی عمیق و شدید فراهم میکند. این پروتز از بخشی خارجی تشکیل میشود که پشت گوش قرار میگیرد و بخش دوم آن نیز طی یک عمل جراحی زیر پوست قرار داده میشود. این پروتز از قطعات زیر تشکیل میشود:
کاشت حلزون در گوش قدرت شنوایی را به حالت عادی برنمیگرداند، اما به فرد ناشنوا بازنمایی مفیدی از صداهای محیط میدهد و به او کمک میکند تا گفتار را درک کند.
بسیاری از بزرگسالانی که از پروتز حلزون شنوایی استفاده کردهاند گزارش دادهاند که:
متخصصین بر این باورند که بهترین متقاضیان بزرگسال این درمان افرادی هستند که:
کودکان نیز میتوانند از سن ۱۴ ماهگی به بعد تحت درمان کاشت حلزون گوش قرار گیرند. البته در سنین پایینتر نیز احتمال انجام یک عمل موفقیتآمیز وجود دارد.
متخصصین متفقالقولاند که این عمل بهترین نتیجه را بر روی کودکانی به دست میدهد که:
پروتز حلزون گوش از دو بخش اصلی تشکیل میشود؛ یک قسمت خارجی که روی گوش قرار میگیرد و یک بخش داخلی که طی عمل جراحی زیر پوست قرار داده میشود. این دو قسمت با یک آهنربای قوی جفت و بهم وصل میشود.
بخش خارجی پروتز حلزون شنوایی از میکروفون، پردازشگر گفتار و فرستنده تشکیل میشود. میکروفون و پردازشگر گفتار در دستگاه کوچکی شبیه به سمعک پشتگوشی قرار دارند. سیم کوچکی معمولاً این قطعات را به فرستندهای متصل میکند که روی بخش داخلی دستگاه تعبیه شده است. میکروفون صداها را میگیرد و به پردازشگر میفرستد. پردازشگر سیگنال را قبل از ارسال به فرستنده آنالیز و دیجیتالی میکند. سپس فرستنده سیگنالها را کدگذاری میکند و آنها را از طریق کوپلینگ مغناطیسی به گیرنده کاشته شده میفرستد.
بخش داخلی پروتز حلزون شنوایی شامل یک یا چند آرایه الکترود و گیرندهای میشود که زیر پوست استخوان شقیقه کاشته میشود. گیرنده سیگنالها را از فرستنده دریافت و آنها را به پالسهای الکتریکی تبدیل میکند. سپس گیرنده پالسها را به الکترودهایی ارسال میکند که در اعماق گوش داخلی قرار دارد. این الکترودها عصب شنوایی در امتداد بخشی از حلزون شنوایی را مستقیماً تحریک میکند و سپس مغز این سیگنالها را به عنوان صدا تعبیر میکند.
جراحی کاشت حلزون در گوش معمولاً عملی سرپایی است که تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. جراح برشی را پشت گوش ایجاد میکند تا بتواند استخوان ماستوئید را باز کند و به فضای گوش میانی راه یابد. جراح پس از نمایان شدن فضای گوش میانی حفرهای را در حلزون گوش ایجاد میکند و الکترودهای پروتز را در آنجا قرار میدهد، سپس دستگاه الکترونیکی را در پایه آرایه الکترود زیر پوست پشت گوش قرار میدهد.
تیم جراحی چند هفته پس از کاشت حلزون شنوایی پردازشگر سیگنال، میکروفون و فرستنده را خارج گوش قرار میدهد و آنها را تنظیم میکند. جراح روش مراقبت از دستگاه و چگونگی گوش دادن به صداها با استفاده از پروتز را به بیمار آموزش میدهد. کمشنوایی علل متعددی دارد و برخی بیماران مدت بیشتری طول میکشد تا به دستگاه عادت کنند. همچنین گروهی از بیماران به دلیل تفاوتهای فردی به آموزش بیشتری نیاز دارند. تیم جراحی از بیمار میخواهد که در زمانهای معین برای چکآپ و در صورت لزوم تنظیم مجدد پردازشگر گفتار به کلینیک مراجعه کند.
اکثر بیماران پس از کاشت حلزون شنوایی متوجه بهبود آنی مهارتهای ارتباطیشان میشنوند. کودکان مدتی طول میکشد تا بتوانند به خوبی از پروتز استفاده کنند، چون ذهنشان باید برای تعبیر درست دادههای صوتی الکتریکی آموزش ببیند. هر چند پروتز حلزون شنوایی قدرت شنوایی را به حالت عادی برنمیگرداند، و مزایای آن در تمام بیماران یکسان نیست، اما اکثر بیماران متوجه میشوند که از طریق لبخوانی بهتر میتوانند ارتباط برقرار کنند. عاملهای متعددی بر میزان مفید بودن کاشت حلزون گوش اثر میگذارد که شماری از آنها عبارت است از:
به ندرت پیش میآید که پروتز حلزون شنوایی هیچ فایدهای برای بیمار نداشته باشد.
هزینه کاشت حلزون گوش بالاتر از سمعک است. هزینه کلی این درمان مجموعهای از هزینه ارزیابی و معاینه، جراحی، قیمت دستگاه و هزینه بازتوانی است. متخصص هزینهی کاشت حلزون گوش را در جلسه مشاوره اعلام میکند.